Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Η μετάβαση σε φακούς Σιλικόνης Υδρογέλης

Πρώτη δημοσίευση: Pérez I, Draper M and Hudson C. Migrating to silicone hydrogels. Optician, 05.11.10, 28-29.

Επιμέλεια:
Παναγιώτης Καλλίνικος, MSc, PhD, Υπεύθυνος Επιστημονικής Υποστήριξης AMVIS
Κώστας Λιάκος, MSc, Marketing Project Manager, ΑΜVIS

Στη σύγχρονη εποχή, σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, η ανάγκη υιοθέτησης και εναρμόνισης με τις τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας είναι ίσως πιο έντονη από ποτέ.

Ωστόσο για πολλούς επαγγελματίες, η αλλαγή και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, με αποτέλεσμα συχνά να προτιμάται η «παλιά, σίγουρη και δοκιμασμένη» λύση.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για τους εφαρμοστές φακών επαφής, η επιφυλακτικότητα κάποιων εφαρμοστών να ευθυγραμμιστούν και να πορευτούν παράλληλα με τις νέες τεχνολογικές τάσεις, συχνά στερεί από τους χρήστες φακών τη δυνατότητα να απολαμβάνουν την πιο ασφαλή και αποτελεσματική διαθέσιμη λύση και από τους εφαρμοστές ίσως τη δυνατότητα ανάπτυξης της επιχείρησής τους.

Ύστερα λοιπόν από 12 περίπου χρόνια διάθεσης στην παγκόσμια αγορά των φακών σιλικόνης υδρογέλης (Si-H), αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ημερήσια χρήση φακών επαφής Si-H συχνής αντικατάστασης συνιστά, στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις, την πιο ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή σε σχέση με τη χρήση παραδοσιακών φακών επαφής υδρογέλης/HEMA (hydroxylethyl methacrylate).1,2 Δεδομένων της υψηλής μεταβιβαστικότητας σε οξυγόνο, του διαρκώς αυξανόμενου εύρους διαθέσιμων παραμέτρων και της ευκολίας εφαρμογής, η ημερήσια χρήση φακών επαφής Si-H συχνής αντικατάστασης έχει πλέον καθιερωθεί ως η νέα «σταθερά» στο χώρο των φακών επαφής.3

Ωστόσο, παρά τα σαφή πλεονεκτήματα των φακών Si-H, αρκετοί εφαρμοστές δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να συμπεριλάβουν σε ικανοποιητικό βαθμό τους φακούς αυτούς στη γκάμα με τα διαθέσιμα προϊόντα τους.

Ως συνέπεια, οι φακοί υδρογέλης εξακολουθούν και αντιπροσωπεύουν το 54% της αγοράς των φακών επαφής στις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές χώρες.4 Το πιο αξιοσημείωτο πλεονέκτημα των φακών Si-H, σε σχέση με τους φακούς υδρογέλης, είναι ο περιορισμός των κλινικών σημείων και των οφθαλμικών συμπτωμάτων που οφείλονται στην υποξία, που δημιουργεί κυρίως η παρατεταμένη/συνεχής χρήση φακών υδρογέλης, προσφέροντας στους χρήστες:

• πιο λευκά και υγιή μάτια
• εξάλειψη των επιπλοκών που συνοδεύουν την υποξία
• χρήση των φακών επαφής για περισσότερα χρόνια
• δυνατότητα ασφαλέστερης παρατεταμένης/συνεχούς χρήσης

Οι Inma Pérez, Mark Draper και  Cameron Hudson, σε άρθρο τους δημοσιευμένο στο περιοδικό «Optician» (τεύχος 05.11.10), παρέχουν χρήσιμες συμβουλές προκειμένου αυτές να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για τους εφαρμοστές φακών επαφής να προβούν στη σταδιακή μετάβαση των χρηστών μαλακών φακών υδρογέλης σε φακούς Si-H, σε συνδυασμό με μία βήμα-προς-βήμα προσέγγιση για τη διαχείριση της διαδικασίας αυτής, η οποία δύναται να διασφαλίσει το καλύτερο αποτέλεσμα, τόσο για τους χρήστες όσο και για τους εφαρμοστές.

Γιατί αξίζει να προτείνουν οι εφαρμοστές φακούς Si-H στους χρήστες φακών υδρογέλης;
Το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα της υψηλότερης μεταβιβαστικότητας σε οξυγόνο των φακών επαφής Si-H σε σχέση με τους φακούς υδρογέλης, είναι από μόνο του αρκετά ισχυρό προκειμένου να ωθήσει τους εφαρμοστές να χορηγήσουν φακούς Si-H σε νέους ή ήδη χρήστες φακών υδρογέλης. Ωστόσο πέρα από αυτό, η χορήγηση φακών Si-H προσφέρει στους εφαρμοστές σημαντικά οφέλη που αφορούν στην πιστότητα των πελατών, την κερδοφορία της επιχείρησης και τις επαγγελματικές/ηθικές υποχρεώσεις των εφαρμοστών απέναντι στους χρήστες φακών επαφής.

Πιστότητα πελατών
Η χορήγηση των ασφαλέστερων και πιο σύγχρονων προϊόντων στους νέους ή στους ήδη χρήστες φακών επαφής αποτελεί προτεραιότητα για τους «επαγγελματίες» εφαρμοστές, αφού αποδεικνύει τη διαρκή αφοσίωσή τους στην παροχή των πλέον ενδεδειγμένων λύσεων με στόχο να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών τους.

Έχει αποδειχθεί ότι τα ποσοστά εγκατάλειψης της χρήσης φακών επαφής Si-H είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα των φακών υδρογέλης.5 Το γεγονός αυτό πιστοποιεί ότι οι χρήστες φακών Si-H είναι περισσότερο ικανοποιημένοι με συνέπεια να χρησιμοποιούν τους φακούς τους για περισσότερα χρόνια και να δείχνουν εμπιστοσύνη στον εφαρμοστή τους, συμβάλλοντας στην κερδοφορία της επιχείρησης.

Κερδοφορία επιχείρησης
Η ημερήσια χρήση φακών επαφής Si-H συχνής αντικατάστασης αντιπροσωπεύει το τελευταίο επίτευγμα στον χώρο των φακών επαφής και ως εκ τούτου οι φακοί αυτοί έχουν συνήθως υψηλότερες τιμές λιανικής πώλησης. Παράλληλα, η χρέωση για την επίσκεψη και το χρόνο που δαπανά ο εφαρμοστής κατά την επανεφαρμογή των χρηστών με φακούς Si-H (όπου αυτό είναι ή μπορεί να είναι εφικτό) μπορεί να δικαιολογηθεί απόλυτα, υπό την προϋπόθεση ότι ο χρήστης μπορεί να αντιληφθεί και να κατανοήσει ότι οι αλλαγές που πραγματοποιούνται αποβλέπουν στη διασφάλιση καλύτερης οφθαλμικής υγείας, ποιότητας όρασης και ασφάλειας, στα πλαίσια της διαρκούς πρωτοβάθμιας υγιεινής περίθαλψης του οφθαλμού και της όρασης.

Επαγγελματικά καθήκοντα
Όλοι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την υγεία και την όραση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι, να κατανοούν τα καθήκοντά τους και να διακατέχονται από αίσθημα επαγγελματικής ευθύνης απέναντι στους ασθενείς/πελάτες τους, προκειμένου να είναι σε θέση  να παρέχουν τις πλέον κατάλληλες λύσεις. Αυτό φυσικά αναφέρεται και στους εφαρμοστές φακών επαφής οι οποίοι θα πρέπει να επιλέξουν τα προϊόντα που θα χορηγήσουν και να προσαρμόσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν, με γνώμονα τη διασφάλιση της οφθαλμικής υγείας και της ασφάλειας των χρηστών.

Πώς θα επιτευχθεί η μετάβαση των χρηστών από φακούς υδρογέλης σε φακούς Si-H;
Για αρκετούς εφαρμοστές, η μετάβαση από τους φακούς υδρογέλης στους φακούς Si-H, ίσως θεωρηθεί ότι περιλαμβάνει τον κίνδυνο να εγκαταλειφθεί η χρήση των φακών επαφής ή να δυσαρεστηθούν οι χρήστες με το νέο προϊόν. Ωστόσο στην πραγματικότητα, οι φακοί Si-H είναι απλοί στην εφαρμογή τους, άνετοι, είναι διαθέσιμοι σε σχετικά μεγάλα εύρη παραμέτρων και τύπων και είναι συμβατοί με τα περισσότερα διαλύματα καθαρισμού, φροντίδας και συντήρησης. Παρόλα αυτά, όπως σε κάθε περίσταση στην οποία υπεισέρχεται ο «ανθρώπινος παράγοντας» και «η έννοια της αλλαγής», έτσι και εδώ, ένα πολύ μικρό ποσοστό χρηστών θα προτιμήσουν να συνεχίσουν με τους φακούς υδρογέλης που ήδη χρησιμοποιούν, με την ισχυρή ωστόσο πλειοψηφία των χρηστών να αντιλαμβάνονται τα σημαντικά οφέλη που θα αποκομίσουν από τη μετάβασή τους σε φακούς Si-H και συνεπώς να προχωρούν απρόσκοπτα προς αυτήν.

Η διαδικασία της μετάβασης των χρηστών από τους φακούς υδρογέλης σε φακούς Si-H θα μπορούσε ενδεχομένως να απλοποιηθεί και να υιοθετηθεί ακόμη και από τους εφαρμοστές εκείνους οι οποίοι προσαρμόζονται πιο δύσκολα στα νέα δεδομένα και τις σύγχρονες απαιτήσεις, εάν κατηγοριοποιηθεί στα ακόλουθα στάδια.

1ο Βήμα
Αναγνωρίστε όλους εκείνους τους χρήστες φακών υδρογέλης οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν από τη μετάβαση σε φακούς Si-H και καθιερώστε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου η μετάβαση αυτή θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί. Προτιμήστε να δουλέψετε με μία πλήρη σειρά προϊόντων Si-H με τα οποία να είστε ήδη επαρκώς ξοικειωμένοι. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε τα τεχνικά χαρακτηριστικά και των άλλων φακών Si-H (διάμετρος, ακτίνες καμπυλότητας, διαθέσιμες διοπτρικές δυνάμεις, σχεδιασμός κ.α.), προκειμένου να ξεπεράσετε οποιαδήποτε εμπόδια προκύψουν στα πλαίσια της μετάβασης αυτής.

2ο Βήμα
Επικοινωνήστε τις προθέσεις σας στους χρήστες φακών υδρογέλης και διασφαλίστε ότι κατανοούν πλήρως τα οφέλη που θα αποκομίσουν από τις αλλαγές που προτείνετε. Οι μεγαλύτερες εταιρείες φακών επαφής διαθέτουν κατάλληλα διαφημιστικά έντυπα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτό.


3ο Βήμα
Επικοινωνήστε με τους χρήστες φακών υδρογέλης και προτρέψτε τους να επισκεφθούν το εφαρμοστήριό σας προκειμένου να παραλάβουν, χωρίς επιβάρυνση, ένα δοκιμαστικό ζευγάρι των νέων φακών Si-H. Αυτό μπορεί να γίνει είτε κατά τη διάρκεια του επόμενου προγραμματισμένου ραντεβού, είτα νωρίτερα, ανάλογα πάντα με το χρονοδιάγραμμα που έχετε ορίσει προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετάβαση.


4ο Βήμα


Διαχειριστείτε κατάλληλα τις απαιτήσεις των χρηστών. Είναι αναμενόμενο ότι κάποιοι χρήστες θα παρατηρήσουν και θα αναφέρουν «διαφορές» μεταξύ των παλιών και των καινούριων φακών τους. Είναι πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις, ιδιαίτερα για εκείνους τους εφαρμοστές οι οποίοι είναι πιο δύσκολο να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα και σε αλλαγές, να χαρακτηρίσουν τις φυσιολογικές αυτές διαφορές ως «προβλήματα» ή «δυσαρέσκεια» των χρηστών και να χορηγήσουν ξανά τους παλιούς φακούς. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών θα μπορέσει να προσαρμοστεί με πλήρη επιτυχία στα νέα προϊόντα, δεδομένης ίσως μίας ικανοποιητικής περιόδου προσαρμογής. Όταν οι χρήστες αναφέρουν «διαφορές» μεταξύ των παλιών και των καινούριων φακών, τονίστε ξανά την αρχική σας πρόθεση και τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιήσατε αρχικά τις αλλαγές αυτές και τη μετάβαση στους φακούς Si-H. Σε κάποιες περιπτώσεις, προσέχοντας ωστόσο να μην αποθαρρυνθούν οι χρήστες, ενδείκνυται να ενημερωθούν εξαρχής οι χρήστες φακών υδρογέλης ως προς τη διαφορετικότητα των υλικών των φακών που χρησιμοποιούσαν και των νέων υλικών που προτείνονται τώρα, η οποία ίσως οδηγήσει σε διαφορετική αρχική αίσθηση των φακών.

5ο Βήμα
Επιβεβαιώστε ότι το διάλυμα καθαρισμού, φροντίδας και συντήρησης εξακολουθεί να είναι συμβατό με τα υλικά των φακών Si-H. Οι φακοί Si-H  έχουν την τάση σε γενικές γραμμές να συγκρατούν περισσότερες εναποθέσεις λιπιδίων σε σύγκριση με τους φακούς υδρογέλης και για το λόγο αυτό ένα κατάλληλο καθαριστικό και ενυδατικό διάλυμα θα πρέπει να χορηγείται συνδυαστικά με τους φακούς αυτούς. Η αποτελεσματικότητα των υλικών των φακών Si-H να αντιστέκονται στην εναπόθεση λιπιδίων ποικίλει σημαντικά, με τους φακούς Si-H που διαθέτουν τροποποιημένη επιφανειακή επεξεργασία πλάσματος να εμφανίζουν λιγότερες εναποθέσεις.6

Συμπεράσματα
Οι φακοί Si-H αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη πλειοψηφία όλων των νέων εφαρμογών φακών επαφής, ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό χρηστών εξακολουθούν να χρησιμοποιούν φακούς υδρογέλης.

Η ενεργή προώθηση των φακών Si-H και τελικά, η μετάβαση των χρηστών από φακούς υδρογέλης σε φακούς Si-H παρέχουν σημαντικά οφέλη σε χρήστες και εφαρμοστές, ελαχιστοποιώντας τις επιπλοκές λόγω υποξίας, περιορίζοντας τα περιστατικά εγκατάλειψης της χρήσης φακών και ενισχύοντας την πιστότητα των πελατών και την κερδοφορία της επιχείρησης. Η μετάβαση των χρηστών σε ένα υλικό φακών Si-H το οποίο διατίθεται σε μία πλήρη οικογένεια προϊόντων (σφαιρικοί, αστιγματικοί, πολυεστιακοί φακοί) θα βοηθήσει στο να περιοριστούν οι διαφορές στην προσαρμογή των χρηστών και θα τονώσει την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη των εφαρμοστών στη γκάμα των προϊόντων που χρησιμοποιεί.

Συνεπώς, οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές στις συνήθειες των εφαρμοστών που περιγράφονται στο άρθρο αυτό, ίσως είναι σε θέση να παρέχουν στους χρήστες φακών τη δυνατότητα μακροπρόθεσμης επιτυχούς χρήσης των φακών, να ενισχύσουν την πιστότητα των πελατών και να οικοδομήσουν μία ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ χρηστών και εφαρμοστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου