Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Παγκόσμια μελέτη αναδεικνύει την ευκαιρία βελτίωσης της συμμόρφωσης των χρηστών φακών επαφής

Νέα παγκόσμια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό τεύχος Οκτώβριου του «Contact Lens and Anterior Eye», έδειξε πως η συμμόρφωση με τις υποδείξεις των εφαρμοστών ή των κατασκευαστών των φακών επαφής, λείπει στους περισσότερους χρήστες φακών επαφής.

Παρόλο που στους χρήστες φακών ημερήσιας αντικατάστασης τα ποσοστά της συμμόρφωσης ήταν λίγο καλύτερα, ωστόσο το 85% εξακολουθούσε να μην είναι πλήρως συμμορφωμένο.

Η ανεξάρτητη αυτή μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από την Bausch + Lomb, διενεργήθηκε σε 13 χώρες. Η έρευνα διεξάχθηκε μέσω διαδικτύου σε δείγμα 4,021 χρηστών φακών επαφής σε Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία, Κίνα, Ισπανία, Γαλλία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Πολωνία, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεντρώθηκαν δημογραφικές πληροφορίες, αλλά και λεπτομέρειες για την καθημερινή χρήση των φακών και των διαλυμάτων, την φροντίδα της θήκης των φακών και τη συχνότητα της μετέπειτα φροντίδας.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε 8 συμπεριφορές σχετιζόμενες με τη συμμόρφωση, οι οποίες έχουν αναδειχθεί σε επιδημιολογικές αξιολογήσεις να αυξάνουν την πιθανότητα οφθαλμικών μολύνσεων σχετικών με τη χρήση φακών επαφής. Τέσσερις από αυτές σχετίζονται με τη χρήση αγωγών φροντίδας και τη θήκη των φακών επαφής, τρεις με τη χρήση των φακών επαφής και μια με το πλύσιμο των χεριών.

Η μελέτη αποκάλυψε έναν αριθμό παραγόντων που επηρεάζουν στη μη-συμμόρφωση των χρηστών, που περιλαμβάνουν τη χώρα διαμονής, το φύλο και την ηλικία των χρηστών. Παραλλαγές στα ποσοστά συμμόρφωσης, παρατηρήθηκαν και ανάμεσα στις διάφορες χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη, οι οποίες ενδεχομένως να επηρεάζονται από το νομικό πλαίσιο διάθεσης των φακών επαφής σε αυτές.

Οι γυναίκες γενικότερα έδειξαν μεγαλύτερη συμμόρφωση συγκριτικά με τους άνδρες, όπως και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συγκρινόμενοι με τους νεότερους. Οι χρήστες ήταν πιο συμμορφωμένοι επίσης, όταν είχαν συμβουλευτεί τον εφαρμοστή τους πρόσφατα.

«Οι συμπεριφορές που συνδέονταν περισσότερο με τα χαμηλότερα επίπεδα συμμόρφωσης ήταν το τρίψιμο και η έκπλυση του φακού, το πλύσιμο των χεριών, η σωστή τοποθέτηση των φακών και ο σωστός καθαρισμός και η φροντίδα της θήκης» σχολίασε ο Philip Morgan, διευθυντής του Eurolens Research, University of Manchester, UK. «Επιπρόσθετα παρατηρήσαμε πως οι χρήστες που είχαν συμβουλευτεί τον εφαρμοστή τους πρόσφατα ήταν καλύτερα συμμορφωμένοι.

Δεδομένης της σύνδεσης μεταξύ κάποιων πτυχών της μη-συμμόρφωσης και οφθαλμικών μολύνσεων που σχετίζονται με τη χρήση φακών επαφής, προτείνουμε στους εφαρμοστές όταν επανεξετάζουν τους πελάτες τους να επικεντρώνονται στο σωστό καθαρισμό της θήκης των φακών, στο πλύσιμο των χεριών και στο τρίψιμο και ξέπλυμα των φακών, ειδικά αν αυτοί είναι νέοι άνδρες, χρήστες φακών επαφής».

Πηγή: Πανελλήνια Ένωση Οπτικών & Οπτομετρών - ΠΕΟΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου